Home | Wegwijzer | Foto's

Straat Torres

Hasko Starrenburg voer in 1964/1965 als leerling wtk en 5e wtk op de Straat Torres en verteld daarover met foto's

   
Roep letters PHTU
Werf N.V. Werf Gusto te Schiedam
Bouwnummer 93
Afmetingen L x B x H 126.30 x 18.25 x 8.23 meter
5.240b, 2.409n, 7.690d
Passagiers 4
Motor 2t ew 8 cyl Stork (630x1350)
Vermogen 6.500 rpk
Snelheid 15.5 kn.
te water gelaten 27 maart 1956
Geschiedenis 1972: aanvaring met Chinese Jonk
1975: Kota Mawar (Singapore)
1983 Gesloopt te Port Alang

Het eerste wat mij opviel toen ik aan boord kwam was dat de Straat Torres zo klein was, maar ook dat zij veel moderner was dan de Straat Mozambique. De Straat Torres had A.C. en Turbo Chargers en Corrugated Bulkheads.
Er waren in die tijd maar twee schepen in de R.I.L vloot die Stork Hotlo motoren hadden. Waarschijnlijk was de maatschappij niet zo blij met de ervaringen die zij had met de Hotlo op de Straat Cook en daarom geen anderen bestelde. Op de Straat Torres hadden wij niet veel moeilijkheden met de hoofdmotor, maar zij was wel erg smerig en dat veroorzaakte spoellucht ruimte brandjes. Voor zover ik begreep, had de Straat Cook veel meer problemen. Later toen ik op de werf van NKK geplaatst was, heb ik met een ingieneur van Stork gesproken (de Neder Lek was ook in aanbouw bij NKK) en die vertelde mij, dat de problemen op de Straat Cook het gevolg waren van het stuwblok. Volgens hem was het stuwblok niet in lijn.

In ieder geval bleef ik op de Straat Torres voor 22 maanden, eerst als ll WTK en later als 5de WTK. De volgende foto is van de kerstmaaltijd 1964 op de Straat Torres. Ik ben nabij de camera, naast mij is 5e WTK R. Vermeulen (Kareltje) en aan de andere tafel is 2e WTK C.P. de Jager

 

Sommige van de foto's gemaakt in Sydney waren op koninginnedag, vandaar de vlaggetjes. Op de foto gemaakt vanaf de pylon van de Harbour Bridge kan de Tjiluwah gezien worden en de Straat Torres. Ik ben de naam vergeten van het Nederlandse schip dat meest nabij de camera was. Aan de andere kant van de pylon was de ‘van Neck’.

               

Ook andere RIL schepen werden onderweg op de foto gezet

       

Hasko Starrenburg