Home | Wegwijzer | Verhalen | RIL Geautomatiseerd

1969: Computer Centrum

Op vrijdag 19 september 1969 nam de RIL een nieuwe grote stap voorwaarts toen Dhr. Terwogt het Computer Centrum op de eerste verdieping van het Hong Kong Hoofdkantoor inwijdde.

Een hooop werk ging vooraf aan de opening van het Compter Centrum. Sinds begin 1969 is Dhr. van Onzenoort met zijn assistenten bezig geweest om de systemen en programma's op te zetten voor de nieuwe installatie. Ten eerste is het nodig om het bestaande ponskaarten systeem over te zetten op de computer.

PrProgramma's  die door de computer behandeld worden zijn in eerste instantie vracht en vracht afrekening, statistieken, voorraad administratie en algemene administratie, Hoofdkantoor administratie, salaris, toewijzing en passages.

Als dit eenmaal door de computer is overgenomen, zal er nog efficienter en verfijnder gewerkt kunnen worden dan nu met het poskaart systeem. Zeker zullen er andere dan puur administratieve programma's in de lopp der tijd worden geintroduceerd.

De apparatuur bestaat uit een derde generatie ICL 1901A computer.

Op de eerste foto houdt Dhr. Terwogt zijn toespraak bij de ingebruikneming van de ICL Computer. Aan zijn rechterzijde staat de diskdrive eenheid. Daarnaast staat Dhr. van Zuylen: dit was een van zijn laatste officiŽle handelingen voordat hij Hong Kong de volgende dag zou verlaten. Dhr. Willems en Dhr. van Kretschmar luisteren aandachtig.
photogallery\KJCPL\RilTime\ComputerCentre1 photogallery\KJCPL\RilTime\ComputerCentre2 photogallery\KJCPL\RilTime\ComputerCentre3
Op de tweede foto zit Mej. Christina To Sik Wa achter de console; Dhr. van Onzenoort (Data Processing Manager) staat achter de centrale computer die is verbonden met de 300 regels per minuut printer; Mej. Angelina Lau Kam Woon staat achter de kaart lezer, die 300 kaarten per minuut kan lezen.

Zoals op de foto te zien is de installatie erg compact. In de afgelopen jaren is er een enorme ontwikkeling geweest in computers en het gebruik van geavanceerde computer technieken ligt nu binnen het bereik van de aktiviteiten van de RIL, en binnen het besluit van de Maatschappij om vooraan te blijven lopen bij de modernste management methoden.

De werking van de computer is erg verfijnd, maar het is nog steeds een machine en kan niet uit zich zelf werken. Mensen denken soms dat een computer een antwoord kan produceren als er op een knop gedrukt wordt.  Maar in feite moet alles zorgvuldig geplanned en geprogrammeerd worden. De computer werkt zeer snel, als hij alle relevante gegevens beschikbaar heeft kan hij in een miljoenste seconde een instructie afhandelen en 300 regels per seconde afdrukken. De bijzondere eigenschap van de RIL computer is de magnetische schijf, waardoor het mogelijk is rechtstreeks informatie te benaderen, in plaats van magnetische banden die eerst van het begin tot het einde gelezen moeten worden voordat de informatie is bereikt. Deze snelle gegevens toegang zal extra belangrijk zijn als andere programma's voor de maatschappij op management niveau in gebruik genomen zullen worden.


Vorige | 1969: Computer Centrum | Volgende