Home | Wegwijzer | Vaartijd

Straat Banka

Straat Banka
Roep letters PHTL
Werf Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit Jr. te Rotterdam
Bouwnummer 600
Afmetingen L x B x H 43.78 x 19.39 x 11.50
9.033b, 6.361n, 9.436d
Passagiers 40
Motor 2 tew 9 cil B&W - P. Smit 740 x 1600
Vermogen 8.300 rpk
Snelheid 17 knots
te water gelaten 22 december 1951
Geschiedenis 1961: 46 passagiers
1971: Mercury Lake, Monrovia
1978: Gesloopt te Shanghai

Van de Straat Clement werd ik op 15 november 1970 overgeplaatst op Straat Banka als d.d. 5e wtk. Door de intensieve wacht werkzaamheden en het feit dat er slechts 1 andere 5e wtk aan boord was werd er 6 op / 6 af gelopen. Dit was o.a. te danken aan de "betrouwbare" ammoniak/brein koel installatie.

De Straat Banka bediende samen met de Tjinegara de Australië /Zuid Oost Azië lijn. De havens die werden aangelopen waren Penang, Port Swettenham, Singapore, Tandjong Priok, Bali (Den Passar), Brisbane, Sydney en Melbourne.

 
Kapitein W.H. Schröder
W. Mieog
1e stuurman ?
2e Stuurman H. de Baat Doelman (Henk)
3e Stuurman A.E. Rouffaer (Alex)
4e Stuurman S.G.L. Schuurman (Larry)
Radio Officier ?
Hoofd wtk Th.J. Bronsfoort (Theo)
R.F. Schols (Robert)
2e wtk R.F. Schols (Robert)
J.H.M. van den Beemt
3e wtk K.J. Jansma
4e wtk T.H. Dittmar
5e wtk R.J. Bersma (Robert)
P.A. Hofman (Paul)

Een plaatsingslijst van WTK's geeft aan wie er in januari 1971 verder nog op de schepen zaten.

   

Ik kwam in Singapore aan boord en de reis ging eerst richting Port Swettenham, waar we ten anker gaan. Met een bootje naar de wal op weg naar het zeemanshuis. Dat blijkt een heerlijk zwembad te hebben. Voor de ingang staat een boom met "Tempel bloemen". Het lijkt op een grote tulpenboom met een van ver merkbare heerlijke geur.

 

Schepen worden meestal van voren gefotografeerd, maar hier dan een zeldzame foto van de achterzijde van de Straat Banka:

Hier dan nog een plattegrond van het Sloependek met de hutten van de Werktuigkundigen. Rood omcirkeld is de hut voor de Assistent WTK (5e) waar ik als dienstdoende 5e WTK sliep. Naast mijn hut was het zogeheten "Schijthuis Plein" zoals de douche en toiletruimte meestal werd genoemd. Aan de achterzijde was de eetsalon waar gedurende mijn eerste reis aan boord een mooie bar werd gebouwd (door de maatschappij, ja-ja!).
Aan de voorzijde zie je de 2 4e wtk hutten waarvan de middelste onbewoonbaar was verklaard wegens trillingen. (zie Tjinegara)



Op het A-dek is de salon, de bibliotheek, de bar en de eetzaal voor de passagiers. De eerste tekening is de plattegrond van de nieuwbouw, de tweede tekening is de plattegrond van na de verbouwing van 1961. Duidelijk is het nieuwe zwembad te zien dat achter de salon is gerealiseerd.
Na de verbouwing van 1961 is achter op het dek een zwembad gebouwd. De centrale trap naar het lagere B-dek is verwijderd Daar voor in de plaats is er aan bakboord en stuurboord een nieuwe trap gemaakt en ook de pantry is iets aangepast.

Hier de hut indeling voor de passagiers. Let ook op de 2 grote suites met ligbad aan de voorzijde.

Interieurfoto's van de Straat Banka

   
 
   
   

 

Hier is het vaste zwembad goed zichtbaar. In Singapore was -omdat we er een keer maar kort lagen- het zwembad niet geleegd. Bij vertrek was de stabiliteit echter ver te zoeken en hingen we zo scheef, dat het water van het zwembad over het dek golfde. Als de donder moest toen het zwembad alsnog worden geleegd.

   

Omdat wij wat laat waren, kwamen we in Sydney Tjinegara tegen die uit de Oost kwam.
Dit gebeurde maar zelden en haalde dan ook de krant in Sydney. Passagiers nemen afscheid en verzamelen hun gekochte spulletjes.


Mijn laatste reis op Straat Banka was ook haar laatste voor de KJCPL en die reis werd de passagiersaccommodatie gesloten. Er gingen geen passagiers meer mee. Hierdoor was het nu toegestaan voor allen om van de voormalige passagiers bar gebruik te maken.

Het schip was verkocht naar Mecury Shipping, Singapore. Oplevering vond plaats in Singapore waar Straat Banka hernoemd werd in Mecury Lake.
Na aankomst op de rede van Singapore werd direct begonnen met het veranderen van het uiterlijk. Ze kreeg een gele schoorsteen (waar komt me dat toch bekend van voor?) met een gele schoorsteen en het Mercury logo en natuurlijk de nieuwe naam "Mercury Lake". De nieuwe bemanning waren Flippies (uit de Filippijnen dus) en de second gaf me de opdracht om een van die Flippies maar eens te leren hoe de Cochran ketel aangestoken moest worden. Met een hoop handen en voeten probeerde ik zo goed als mogelijk uit te leggen hoe je de fakkel aanstak na hem in de diesel gedoopt te hebben en hem dan door het gaatje in de vuurhaard steken. Dan de brander opstarten en afstellen zodat de verbranding mooi schoon was. Ik dacht nog wat een sukkel, dat leert die nooit; bleek dus de second engineer te zijn!
Toen we met de Margriet van boord gingen zag ik (even nadat de foto is genomen) opeens een enorme zwarte rookwolk uit de gele pijp komen en dacht: "Hoera, hij heeft hem aangekregen!"

Omdat ik ruim een maand te gaan had voordat ik met verlof kon, werd ik overgeplaatst naar de Straat Rio en vlieg op 25 augustus 1971 naar Hongkong

Ga Verder