Home | Wegwijzer | Machinekamers

Machinekamer van de Straat Luzon

Bijdrage van Nico Meinsma

Het volgende verhaal speelt op de Straat Luzon (Van Spilbergen) in 1972.

Tussen de paperassen in de salon slingerde een "Motorship" uit 1970 rond. Het was het jubileum nummer "The Motorship 1920 - 1970". Hierin stond een artikeltje over Werkspoor en dus ook over ing. Lugt en ik meen zijn nokkenasloze machine. Bij de foto die het artikel begeleide stond de tekst: Mr. Lugt at the controls of the test engine.
Op de foto een bordje met de tekst: 20 Days Nonstop Run, 20th day.

De mannen aan boord van de Straat Luzon wilden ook een dergelijk soort foto met vooral dat bordje, dat intrigeerde. Want men zat eigenlijk te wachten op een soort noodstop. "20 dagen? Dat halen we nooit". De koppen geven wel vaak problemen met al die bewegende delen, vooral als ze wat verwaarloosd werden.

Op dat tijdstip van stoppen en hoe vaak werden zelfs weddenschappen afgesloten voor de hele oversteek. Daar deden de meeste WTK's dus niet aan mee. We waren onderweg van Nieuw Zeeland naar Oost Afrika, misschien via Port Louis, dat weet ik niet zeker.

Het was de 18e dag toen gebeurde het, er brak iets. Toen we weer draaiden nam Sparks Louis Holleman de foto van ons allen op de manoeuvreerstand en we deden alsof.

Nico (links op de foto naast het bord), staande links van hem is Frans (bankwerker en ex-motordrijver KPM) gehurkt eerste links is elec Max Lillipalli en daarnaast met hoed, bankwerker S. Jacob. Onder bord 3e wtk Bart Knegt, 4e wtk J.Weyermars en 5e wtk Albert Hoekman. Rechtsboven met baard 2e wtk Jaques (Koos) van Doorne ook wel bekend als DAF. Rechts van hem Xolo de nr.2 die Shandu de Nr.1 fireman aan zijn baard trekt.

Van 2e wtk Koos van Doorne is het volgende verhaal bij Nico bekend:

Een anekdote uit de tijd dat de 2e stuurman de klokken opwond en gelijk zette.

Ik had het ook nog nooit zo meegemaakt maar het stond zeker nog in het dienst reglement. De man was kennelijk happig op een overuurtje op zondag. De 2e wtk zei wel eens: “Wat doet die man aan mijn klok, mag ik die zelf niet opwinden?” Onder in een la van mijn hut ligt een gedemonteerde klok, daar is een techneut in blijven steken. De 2e wtk (Koos) ziet dat ding en vervangt zijn klok door dit huis. Duwt er wat onderdelen in en ook de wijzerplaat er voor met de wijzers en klapt het glazen deurtje dicht, zodanig dat als je het glas opentrekt alles er uit rolt. Nu maar wachten op de 2e stuurman.
Die deinst achteruit als de onderdelen hem tegemoet rollen. “Wat ben je nou toch aan het doen, moet het zo ruw?” roept de 2e wtk die al achter hem staat. De arme 2e st.man stottert van schrik. Ja, ja, mmmaar ik doe helemaal niks” zegt ie. Het is zondag en onder de koffie wordt er nog gelachen.